Polskie forum o Indiach

ZAPRASZAMY DO REJESTRACJI

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2010-09-11 19:57:08

shamita79

Hinduska

Zarejestrowany: 2010-09-06
Posty: 107
Punktów :   

Nimbu Chawal czyli Ryz cytrynowy

350g ryzu basmati lub innego dlugoziarnistego ryzu dobrej jakosci
1 lyzka ghee lub oleju roslinnego
1/2 lyzeczki kminku indyjskiego
1 lyzeczka nasion czarnej gorczycy
5 lisci curry (w miare mozliwosci)
1 laska cynamonu (ok 5cm)
1 zielone posiekane chili
825 ml wody (3 i 2/5 szklanki)
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki kurkumy (niekoniecznie)
2 lyzki masla
1 pocieta na 8 czesci cytryna
sok z cytrny (wedlug uznania)
5 - 6 galazek natki pietruszki

Sposób wykonania:

Ryz umyc w zimnej wodzie, namoczyc 15 - 20 minut a nastepnie odsaczyc na sitku.
W garnku rozgrzac tluszcz i wrzucic nasiona kminku indyjskiego, czarna gorczyce, liscie curry i cynamon.
Kiedy juz nasiona kminku zbrazowieja dodac posiekane chili i odsaczony ryz. Nastepnie smazyc przez 2 - 3 minuty.

Kiedy nasiona ryzu stana sie juz przezroczyste wlac wode z sola i zagotowac (aby ryz nabral zlotego koloru dodac kurkume).
Gotowac przez minute na duzym ogniu, potem przykryc i zmniejszyc ogien.
Przez nastepnych 17 - 18 minut co jakis czas mieszac (aby ryz od spodu nie przywarl do garnka).
Po tym czasie cala woda powinna zostac wchlonieta.
Wyjmujemy kawalki cynamonu, polewamy ryz sokiem z cytryny i kladziemy na wierzchu plasterki masla.
Podgotowujemy ryz jeszcze przez 2- 3 minuty na malym ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie mieszamy i rozkladamy porcje.
Kazda dekorujemy kawalkiem cytryny oraz natka pietruszki.
SMACZNEGO!!!


http://img263.imageshack.us/img263/897/diwaliforum2po.jpg

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
upadłość firmy ochrona bydgoszcz