350g ryzu basmati lub innego dlugoziarnistego ryzu dobrej jakosci 1 lyzka ghee lub oleju roslinnego 1/2 lyzeczki kminku indyjskiego 1 lyzeczka nasion czarnej gorczycy 5 lisci curry (w miare mozliwosci) 1 laska cynamonu (ok 5cm) 1 zielone posiekane chili 825 ml wody (3 i 2/5 szklanki) 2 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki kurkumy (niekoniecznie) 2 lyzki masla 1 pocieta na 8 czesci cytryna sok z cytrny (wedlug uznania) 5 - 6 galazek natki pietruszki
Sposób wykonania:
Ryz umyc w zimnej wodzie, namoczyc 15 - 20 minut a nastepnie odsaczyc na sitku. W garnku rozgrzac tluszcz i wrzucic nasiona kminku indyjskiego, czarna gorczyce, liscie curry i cynamon. Kiedy juz nasiona kminku zbrazowieja dodac posiekane chili i odsaczony ryz. Nastepnie smazyc przez 2 - 3 minuty.
Kiedy nasiona ryzu stana sie juz przezroczyste wlac wode z sola i zagotowac (aby ryz nabral zlotego koloru dodac kurkume). Gotowac przez minute na duzym ogniu, potem przykryc i zmniejszyc ogien. Przez nastepnych 17 - 18 minut co jakis czas mieszac (aby ryz od spodu nie przywarl do garnka). Po tym czasie cala woda powinna zostac wchlonieta. Wyjmujemy kawalki cynamonu, polewamy ryz sokiem z cytryny i kladziemy na wierzchu plasterki masla. Podgotowujemy ryz jeszcze przez 2- 3 minuty na malym ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie mieszamy i rozkladamy porcje. Kazda dekorujemy kawalkiem cytryny oraz natka pietruszki. SMACZNEGO!!!
|